30 de ani de prietenie, 20 de ani de înfrățire între Racovița și Carquefou

 

Reprezentații comunei Carquefou din Franța împreună cu doamna primar Véronique Dubettier-Grenier au întreprins o vizită oficială în România, la Racovița în perioada 04-06 octombrie 2022.
Vizita s-a desfășurat ca parte din ciclul evenimentelor comune realizate cu prilejul împlinirii în anul 2022 a 30 de ani de prietenie și 20 de ani de înfrățire între localitățile Carquefou și Racovița.

Anul trecut au avut loc două vizite, realizate de către reprezentanții comunității din Carquefou la Racovița, iar în luna iunie 2022 s-a desfășurat vizita reprezentanților Comité de Jumelage.

În cadrul vizitei, doamna primar Véronique Dubettier-Grenier a fost însoțită de membrii ai echipei administrației locale: Valérie Fresneau, asistentă aleasă pentru familie și educație, Morgane Baptista, asistentă aleasă pentru Cultură și Christine Ansquer, consilier delegat pentru asociații culturale și înfrățire. Primirea oficială a delegației franceze s-a realizat de către doamna primar, Andreea Voicu și reprezentanți ai comunității locale  care a avut loc, miercuri 5 octombrie 2022, ora 10, la sediul primăriei comunei Racovița.

Întâlnirea a constituit o excelentă oportunitate de reconfirmare a raporturilor dintre cele două comunități și de semnare a unui nou acord de colaborare și schimb de bune practici în domeniul administrației, culturii, agriculturii, educației, sportului și turismului. În cadrul întrevederilor cu membrii delegației din Carquefou s-a realizat o analiză a raporturilor bilaterale de până acum și s-a punctat direcțiile colaborărilor viitoare.

În discursul său de bun venit, doamna primar Andreea Voicu a transmis următoarele: „Au trecut mai bine de 30 de ani de când oameni inimoși din comunitățile noastre au spart bariera distanței. Eforturile cetățenești au fost dublate de eforturile noastre, ale autorităților locale, iar domeniile în care am cooperat de-a lungul timpului și care ne-au îmbogățit reciproc sunt numeroase.

Suntem acum în momentul în care consfințim continuarea celei mai lungi și bogate cooperări dintre două comunități din Franța și din România, lucru pentru care vă mulțumesc.

Vreau să mulțumesc și tuturor actorilor asociativi din rețeaua noastră de cooperare, care animă și completează acțiunile pe care le desfășurăm noi la nivel administrativ, Comite de Jumelage și Asociatia Carquefou Racovița.

Privesc cu încredere către viitor, întrucât știu că experiențele noastre comune de până acum ne-au făcut mai buni și mai rezilienți, iar domeniile pe care ne-am propus să le continuăm să le dezvoltăm împreună, precum Educația, Cultura, Tineret și Sport, Agricultura, sunt foarte importante și leagă strâns cele două comunități.

Europa este marea noastră familie, și îmi doresc să putem folosi toate pârghiile organizatorice și financiare, pe care le pune Uniunea Europeană la dispoziție, pentru a amplifica rezultatele proiectelor noastre comune.

Mulțumindu-vă pentru această legătură trainică și de suflet pentru Racovița, doresc să urez, viață lungă cooperării noastre și succes proiectelor noastre comune!”

Vizita s-a desfășurat ca parte din ciclul evenimentelor comune realizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de prietenie și 20 de ani de înfrățire între localitățile Carquefou și Racovița.

Pentru a marca bunele relații dintre cele două comunități au fost plantați 3 brazi- „Copacii prieteniei” care simbolizează cei 30 de ani de prietenie între cele două cpmunității. Pe agenda vizitei au fost incluse următoarele obiective: vizitatea Muzeului Satului Racovița, vizitarea Școlii Gimaziale Racovița, vizitarea Bisericilor ortodoxe din Racovița și Sebeșu de Sus, vizitarea dispensarelor medicale din Racovița și Sebeșu de Sus, participarea la cursurile de fluier, canto și orgă și plimbare pe Valea Lupului.

În cadrul întrevederilor cu membrii delegației din Carquefou s-a realizat o analiză a raporturilor bilaterale de până acum și s-a semnat un nou parteneriat pentru perioada următoare în care s-au stabilit domeniile pe care să le continuăm să le dezvoltăm împreună: Educația, Cultura, Tineret și Sport, Agricultura.

Vizita reprezentanților comunității Carquefou este susținută și cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală.