ELABORAREA STATEGIEI DE DEZVOLTARE A COMUNEI RACOVIȚA JUD. SIBIU PENTRU PERIOADA 2021-2027
STADIUL INVESTIȚIEI:
Finalizat
VALOARE
33.000 la care se adaugă T.V.A.
CONTRACTUL
CONSTRACT DE PRESTĂRI SERVICII NR 2401/27/04/2021
FURNIZOR S.C. MEDIA MARKETING S.R.L.
SURSA FINANȚĂRII
Buget local
PERIOADA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI
SEPT. 2022
Hotărârea Consiliului Local nr 71 prin ședința extraordinară din 16.08.2022.
DESCRIEREA PROIECTULUI
Strategia de dezvoltare durabilă a comunei Racovița pentru perioada 2021-2030 reprezintă principalul document strategic care va sta la baza dezvoltării comunei în perioada viitoare. Dezvoltarea locală se poate defini ca un proces în care demersurile administrației publice sunt unite cu acelea ale oamenilor, cu scopul de a îmbunătăți condițiile sociale, culturale și economice ale comunității.
Elaborarea strategiei cuprinde o analiză complexă privind stadiul de dezvoltare al teritoriului, o privire de ansamblu a oportunităților de dezvoltare aferente perioadei strategice și măsuri concrete pentru dezvoltarea teritorială în concordanță cu documentele strategice europene, naționale și județene.
Strategia de dezvoltare a Comunei Racovița a fost realizată cu sprijinul compartimentelor de specialitate ale Primăriei Racovița, care au pus la dispoziție datele necesare si studiile realizate, dar și cu sprijinul comunității locale, care și-a exprimat opinia prin sondajele realizate și a participat la consultările publice organizate.
- Sondarea populației
Consultarea opiniei publice s-a realizat prin aplicarea de chestionare distribuite direct, atât după metoda interviului față în față, cât și on-line. Chestionarele au fost anonime și constituie anexă la strategie.
Au fost colectate un număr de 115 răspunsuri, reprezentând 4,16% din totalul populației și 8 răspunsuri din partea reprezentanților agenților economici locali, reprezentând 0,28% din totalul populației.
Conform persoanelor din comună care și-au declarat domiciliul, eșantionul studiului este compus din 77 persoane cu domiciliu permanent în Racovița, 21 în Sebeșu de Sus și 12 persoane cu ședere temporară în comună și 5 persoane în Sebeșu de Sus.
- Grupuri de lucru interne
Pentru furnizarea informațiilor solicitate de elaboratorul strategiei de dezvoltare locală, au fost constituite grupuri de lucru la nivelul compartimentelor de specialitate ale Administrației publice locale.
Grupurile interne au pus la dispoziție toate informațiile necesare pentru realizarea unei analize teritoriale cât mai realiste și cât mai cuprinzătoare.
- Consultarea factorilor de interes
În 09.03.2022, draft-ul strategiei de dezvoltare locală a fost suspus consultării și dezbaterii de către Consiliul Local al comunei Racovița. Întâlnirea a fost moderată de D-na primar Voicu Andreea și de D-na Mărăcine Anca, în calitate de manager de proiect privind elaborarea documentului strategic, alături de care au participat 8 consilieri locali.
În 28.03.2022, au fost organizate 2 grupuri de lucru privind domeniile de interes pentru dezvoltarea comunității locale astfel:
Grupul de lucru nr. 1
|
Domenii de interes:
– educație și resurse umane – mediu și climă – sănătate – servicii sociale – culte
|
|
Grupul de lucru nr. 2
|
Domenii de interes:
– infastructură tehnico – edilitară – economie și agricultura – turism, cultură, recreere – digitalizare |
Alături de D-na Primar Voicu Andreea și de moderatorii ședinței, reprezentați prin D-na Mărăcine Anca și D-na Covrig Mihaela au participat 22 persoane, cetățeni și reprezentanți ai factorilor de interes precum: reprezentați ai Școlii Gimnaziale Racovița, ai GAL Țara Oltului, fermieri, antreprenori etc.
În cadrul grupurilor de lucru s-au purtat discuții libere, participanții exprimându-și opinia cu privire la problemele comunității și au propus măsuri sau investiții. Au fost supuse dezbaterii viziunea comunei, obiectivele precum și lista de investiții conturate de autoritatea locală până la data dezbaterii publice.
Potrivit discuțiilor au fost conturate următoarele propuneri:
- Să se țină cont și de alte surse de finanțare precum Granturile SEE și Norvegiene;
- Se propune reamenajarea spațiului fostei Școlii de Arte și Meserii, pentru crearea unui spațiu de lucru deschis pentru copii și tineri de tip Makerspace;
- Consiliere pentru elevii claselor a 8-a în alegerea profilului liceal;
- Dezvoltarea programelor educaționale, organizare concursuri/proiecte noi pentru elevi;
- Amenajarea curții școlii Racovița;
- Crearea de noi locuri de muncă în comună;
- Finalizarea cadastrării terenurilor deoarece sunt multe piedici în dezvoltarea imobiliară;
- Înregistrarea / clasificarea unităților turistice de cazare -> acest proces să fie realizat pe întreaga comună de către toți cei care prestează servicii turistice de cazare;
- Crearea unei asociații de dezvoltare a turismului;
- Elaborarea unui regulament al consiliului local cu privire la administrarea zonei turistice Valea Moașei (delimitarea unor zone de campare, amendarea turiștilor care lasă gunoaie, implicarea civică prin voluntari, rangeri pentru păstrarea liniștei și a curățeniei pentru un turism sustenabil);
- Amenajarea unui spațiu de campare pe Valea Moașei;
- Promovarea unor noi activități turistice precum BirdWatching;
- Creșterea gradului de asociere a producătorilor agricoli – sunt necesare campanii de informare și conștientizare, suport pentru înființare și exemple de bune practici;
- Înregistrarea fermierilor -> să dețină atestat de producător;
- Campanii de informare pentru promovarea și conștientizarea importantei activității apicole;
- Intabularea suprafețelor agricole;
- Crearea unei rampe comune de gestionare a gunoiului de grajd;
- Susținerea realizării unor puncte gastronomice locale – sunt necesare campanii de informare și conștientizare deoarece cetățenii sunt reticenți;
- Susținerea cursurilor de pregătire/formare/ calificarea / recalificare;
Strategia de dezvoltare a Comunei Racovița a fost finalizată ținând cont de sugestiile și opiniile formulate din partea factorilor interesați și a fost adoptată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 71 în ședința extraordinară din 16.08.2022.