Flora subalpină și alpină

Trecând de limita superioară a pădurilor, vegetația capătă o înfățișare diferită – ca răspuns la condițiile ecologice vitrege. Pentru a se proteja de vânt și temperaturi scăcute, speciile de plante au dezvoltat o serie de modificări adaptative, astfel: s-au grupat în pernițe, au dezvoltat perișori pe tulpină și frunze sau chiar au dezvoltat mecanisme interne de adaptare, la nivel de celule.

Câțiva reprezentanți care s-au adaptat cu succes la astfel de condiții și care reușesc să perpetueze specie, sunt exemplificați în imaginile de mai jos:

 

 

Istoria cabanei Suru

Cabana Suru se afla in Muntii Fagaras pe muchia Moasei la altitudinea de 1.450m fiind primul loc de popas in parcurgerea Crestei Fagarasului de la vest la est.

Cele mai importante evenimente care au marcat istoria cabanei:

– 1940:   cabana a fost construita in anul 1940 de Turing Clubul Romaniei;

– 1996:   un incendiu devastator a ars din temelii cabana. Nemaiavand posibilitate de cazare, zona Suru cade în uitare;

– 2000: este amenajat de catre voluntari un refugiu, pe amplasamentul vechiului grajd. După câțiva ani, refugiul se degradează considerabil;

– 2011-2012: refugiul este renovat si reintră în circuitul touristic, la inceput în regim de refugiu montan, iar apoi își recapătă funcțiunea de cabană.

– 2016:   cabana este din nou renovată și extinsă. Se mai adaugă un corp nou de clădire, care include atat locuri de cazare cât și un grup sanitar cu duș, WC și chiuvete cu apă curentă.

               

DATE DE CONTACT

Cabana Suru

Altitudine: 1.450 m

Latitudine: 45.59824 Longitudine: 24.41543

Sebeșu de Sus, comuna Racovita, jud. SIBIU

Web:     www.cabanasuru.com

Tel.:       +40 746 652 135

E-Mail:  info@cabanasuru.com

 

Trasee conexe

 

1.            Cabana Suru – vârful Suru –  (triunghi roșu) Poteca de la Cabana Suru – Monument – Căldarea Găvanul – Șaua Surului – potecă nemarcată până pe vârful Suru. Durată: 2 1/2 – 3h (vara).

 

2.            Cabana Suru – vârful Tătaru – (triunghi roșu) Poteca de la Cabana Suru – Monument – (triunghi albastru) bifurcația de după monument – poteca  pe Muchia Moașei până intersectăm poteca crestei principale  –  (linie roșie) menținem creasta spre vest și din dreptul stânei spre nord, urcăm pe vârful Tătaru. Durată: 3 – 3h 1/2 (vara).

 

3.            Cabana Suru – cabana Bărcaciu – (triunghi roșu) Poteca de la Cabana Suru – Monument – Căldarea Găvanul – Șaua Surului – intersectăm poteca Crestei Principale (linie roșie) – menținem creasta spre est – peste Vf. Budislavu – până la lacul Avrig – coborâm pe potecă – (punct albastru) la cabana Bîrcaciu. Durată: 6h 1/2 – 7h 1/2 (vara)

 

4.            Cabana Suru – satul Greblești – (triunghi roșu) Poteca de la Cabana Suru – Monument –  (triunghi albastru) bifurcația de după monument – poteca turistică pe Muchia Moașei până intersectăm poteca crestei principale – (linie roșie) menținem creasta spre vest până la Șaua Apa Cumpănită – de aici coborâm spre Sud pe muchia Cotii (marcajul pe această zona este deficitar) – mergem matematic pe muchie până în satul Greblești. Durată: 6 – 7h 1/2 (vara)