În suita Sărbătorilor de iarnă, a doua zi de Crăciun are pentru “Ceată” o semnificație deosebită. Este ziua în care, în văzul întregii colectivități, fetele chemate la ceată dau “cinstea” cuvenită acestei “însoțiri”, ziua în care se cânta  “DANA”, moment necunoscut în alte zone folclorice. Această colindă, de data aceasta cu caracter laic, a doua din repertoriul cetei tradiționale, se cântă în curtea “gazdei” nu numai de către feciori ci și de către “oamenii însurați”, veniți să-i ajute în acest scop, împărțiți în două tabere, într-o antifonie perfectă.

În ceea ce privește numele acestei frumoase colinde, cu o linie melodică pe măsură, este vorba despre numele unei fete, Ana, care de altfel, se pronunță răspicat în finalul textului, care este următorul:

Merge, Dana prin grădină,

Cunună de vinețele,

Merge, Dana prin grădină

Cu cizmele tropăind,

Cu rochița-n vânt trăgând;

Cu mâinile – ca florile,

Cu botele – ca rujile!

La fântână, c-o ajuns,

Apă-n bote ș-o luat,

Și-napoi cân’ s-o-nturnat,

Cu trei juni s-o-ntâmpinat;

Cu trei juni, ca trei peuni!

Unu-o-ntins-o, de mi-o prins-o,

De i-o luat măr din sân,,,

Altu-o-ntins-o de mi-o prins-o,

De i-o luat inelu…

Altu-o-ntins-o de mi-o prins-o,

De i-o luat cununa…

Ea din greu i-o blăstămat:

Cel ce-o luat măr din sân,

Putrezească, ca dânsu,

Ca dânsu ca măr din sân!

Cel ce-o luat inelu’,

Petreacă-se prin dânsu’,

Prin dânsu, ca degetu

Cel ce-o luat cununa,

Cununa-s-ar cu dânsa,

Cu dânsa, cu doamnă-sa!

Fire-ai, Ano, sănătoasă,

Să-ți dai “cinstea” bucuroasă,

Ana să se-nveselească,

Nouă să ne mulțumească,

Și la mulți ani să trăiască!

 

La sfârșitul colindei, primarul cetei mulțumește cu glas tare tuturor părinților fetelor care au lăsat ceata, precum și celor prezenți, care au ajutat la cântat “Dana”. Drept răsplată, bărbaților prezenți li se dă o vadră de țuică, iar femeilor o vadră de vin fiert. Urma apoi, “scosul cinstei”. “Începând ” cu “judeceasa”, rând pe rând fiecare fată care a fost “chemată” la ceată, trece prin fața mesei în jurul căreia se cânta “Dana” și în văzul întregii comunități scoate din “straița” înflorată “cinstea” pregătită în acest scop.

Până în preajma primului Război Mondial aceasta consta din așa zisa “pogace”, respective un colac de dimensiuni mai mari. În astfel de împrejurări, fiecare fată se străduia să apară pe marea scenă a satului îmbrăcată cu tot ce avea mai frumos, iar cinstea pe care o dădea să fie cât mai substanțială. Era ocazia unică, din întreg anul, când puteau fi văzute, laolaltă, toate fetele “de măritat”, precum și modul în care acestea știau să se “afișeze” în public. Era cel mai minunat prilej pentru viitoarele soacre să “ochească” pe cine să-și ducă noră în casă.

DANA 2022

DANA 2021

Ceata și Dana 2020